perjantai 6. tammikuuta 2017

Alelöytö palasiksi ja pientä ajatustyötä


Ostin ennen joulua Kajaanin Sokoksen poistorekistä trikoopuseron, jonka kangas ei ollut niin omaa silmää miellyttävä mutta malli erittäinkin kaunis. Kääntelin vaatetta ympäri ja tarkastelin saumoja, millä tekniikalla poimutus ja V-mallinen kaula-aukko oli toteutettu. 



Kotona purin vaatteen sauma kerrallaan palasiksi uudelleenkaavoitusta varten, ja siinä riittikin näpertämistä: saumurin saumaus on hieman työläs purettava. Lopulta sain jonkinlaisen käsityksen palojen malleista, kuten yllä oleva kuva osoittaa; pusero on periaatteessa yksinkertainen toteutettava. Siinä on kolmesta palasta koostuva etuosa, takaosa ja puolipitkät hihat. Etupaloissa on laskosmerkit molemmissa kappaleissa, merkitsin laskosten suunnat ennen purkamista. Yläosan laskokset (taitetaan keskikohdasta ulospäin samoin kuin alaosan laskoksetkin) jäävät päälle käännettävien alavarojen alle. 


Uudelleenkaavoittaminen olikin sitten jo hieman päänvaivaa tuottava operaatio, sillä pusero oli kokoa liian pieni, ja halusin sekä hihoista että helmasta pidemmän. Käytin kaavoittamisessa apuna valmiita mallin suurennuspohjia ja aiemmin ompelemieni tunikoiden hihapyöriöitä esimerkiksi hihan kokoa suurentaessani. Eniten päänvaivaa tuotti etuyläosa, sillä siinä piti ottaa huomioon laskokset ja kiinteä alavara - etuyläosaa jouduinkin muokkaamaan ja sovittamaan useamman kerran. 


Ennen kuin lähdin purkamaan puseroa osiin, kuvasin kaikki saumojen kiinnitysten yksityiskohdat ja erityisesti etuyläosan alavaran upotusyksityiskohdat. Tästä olin myöhemmin iloinen, sillä ilman ohjetta olisi ollut hankala muistaa, millä tavalla upotus oli alun perin toteutettu.



Kun purin etuosan V-aukkoa, paljastui tapa, jolla alavarat on upotettu toisiinsa: kuvasta on hieman hankala erottaa yksityiskohtia, mutta siitä näkee, että oikeanpuoleisen yläosan avonainen muotolaskos on ommeltu nurjat puolet vastakkain reilusti avohakin yläpuolelle. Vasemman puolen avonainen muotolaskos käännetään oikeanpuoleisen palan päälle siten, että kiinni ommeltu muotolaskos jää palojen väliin oikeat puolet vastakkain, ja kaikki kerrokset ommellaan toisiinsa kiinni taas reilusti avohakin yläpuolelle. Kun palat kääntää oikeinpäin, on muodostunut yläosa, josssa on siisti V-mallinen kaula-aukko!


Kun kokeilin ensimmäistä luonnostelmaani  ja hain mallin oikeaa kokoa, käytin sellaista kangasta, joka soveltui harjoittelemiseen. Kuvan salmiakkikuvioinen ohut puuvillatrikoo muistuttaa materiaalina alkuperäistä puseroa, ja sen kanssa epäonnistuminen ei olisi niin haitannut :).


Yläosan kiinnitys, laskosten tekeminen ja kaula-aukon ompelu sujuivat kuitenkin yllättävän kitkattomasti. Ennen alavarojen ompelua ja kiinnittämistä olen huolitellut reunat saumurilla ja silittänyt tukikangasta alavaran pituudelta nurjalle puolelle. Etuosan ja takaosan kiinnityskin on yksinkertainen. Ompelin takaosan kaula-aukon reunaan ohuen huolittelukaitaleen. Sovitan olkapalat toisiinsa oikeat puolet vastakkain siten, että käännän etuosan alavaran leveydeltä olkasauman takaosan puolelle ja ompelen kerrokset yhteen. Käännettäessä sauma jää alavaran alle siististi.


Poimutan yläosan keskikohdasta kaksi laskosta ulospäin molempiin suuntiin, ja ne jäävät alavaran alle piiloon. Alaosan kohdistan yläosaan sopivaksi laskostamalla keskikohdasta kaksi laskosta myös molempiin suuntiin keskikohdasta poispäin, ja kiinnitän yläosan alaosaan nuppineuloilla oikeat puolet vastakkain. Yhteen saumaamisen jälkeen myös nurja puoli tunikasta on siistin näköinen.



Helmaa pidensin reilusti, ja tässä ensimmäisessä versiossa kaikkea on vähän liiankin reilusti :), mutta vaate on väljänäkin ihan kohtuullisen onnistunut, vaikka turhan iso onkin. 


Tästä lähdin sitten muokkaamaan kaikkia paloja hieman lisää. Kavensin takaosaa keskisaumasta, vähensin etuosan laskosvaroja ja sovittelin hihapyöriöitä vielä istuvammaksi. Toista versiota lähdin kokeilemaan jo ihan tositarkoituksella. Valitsin tummansinisen ohuen ja joustavan viskoositrikoon, joka on materiaalina kylläkin aika kesäistä.






Tämä onnistui jo oikeastaan aika moitteettomasti, tunika on kaikin puolin istuvampi, kaula-aukko ei ole liian antava, alavarat istuvat napakasti ja siististi ja laskokset ovat kohdallaan. Kangaskin on aika iloinen palloineen :)! Tässäpä sitä vierähti mukavasti pari lomapäivää!












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti