sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Kevättä kuoseissa vaan ei keleissä


Katselen tätä tekstiä kirjoittaessani ulos työhuoneeni ikkunasta. Näkyä on vaikea uskoa toukokuun puolen välin näkymäksi: siellä täällä on vielä korkeita, roskaisia lumikasoja, harava odottelee takapihan sulamista ja lunta on tullut vaakasuoraan lisää koko aamun. Väkisinkin miettii - Suomen kesän kun tietää - kuinka lyhyeksi lämmin kausi voi jäädä, jos säät taas kääntyvät kylmenemään syyskuussa.



Oulun Löytö-Palasta kaivelin trikoolaatikosta tämän uskomattoman hehkuvan värisen kankaan. Mekkotehtaan Hilma-kaava sopi tähän kankaaseen erinomaisesti: lyhensin helman tunikamittaiseksi ja lisäsin kaksinkerroin taitetun mustan trikookaitaleen ryhdistämään helmaa.



Kun pitelin kangasta käsissäni, se toi mieleeni hehkuvan kuumat helleillat ja laskevan auringon. Sellaisia ei Suomen kesässä ihan hirveän paljon ole tarjolla, mutta sitäkin enemmän ne ovat sitten unelmoinnin kohde.





Helmaosassa elokuun aurinko on laskemassa tumman taivaanrannan siluetin taakse. Pyöreän oranssi kuvio ei toistu ihan symmetrisesti, mikä oli alkuperäinen ajatukseni, koska samalla piti huolehtia mustien vaakaraitojen kohdentamisesta. Kangasta ei vain ollut riittävän paljon, jotta olisin voinut kokeilla myös ympyröiden kohdentamista.




Mekkotehtaan Hilma-kaava on periaatteessa äärimmäisen yksinkertainen toteutettava. Kuminauharypytys ommellaan jokaiseen reunapalaan - etu- ja takaosan ja hihojen yläreunaan - erikseen ennen palojen kiinnittämistä toisiinsa. Yläosan ja helmapalojen kiinnittämisen yhteydessä saumanvara käännetään vyötäröllä kuminauhakujaksi, johon kuminauha on helppo pujottaa. Helmarypytyksestä tulee kauniin tasainen. Hihojen suissa on myös kuminauhaa.



Kaula-aukko muodostuu neliskulmaiseksi raglanmallin avulla, ja kaula-aukko on kesäisen vilpoisasti yhtä syvä sekä edestä että takaa.


Etuyläosan reunaan heti kuminauhavaran alareunaan kiinnitetään joko pitsikaitale tai jokin muu solmittava nauha. Valitsin mekon sävyisen satiininauhan, johon lisäsin päihin helmet stoppareiksi.


Ja helma reunaan lopuksi signeeraus :)!


2 kommenttia:

  1. Mahtava värimaailma. Vilma taitaa toimia näin lyhyenä paremmin.

    VastaaPoista
  2. Pidän väreistä, sen varmaan huomaa :)! Teen yleensä aina hyvistä mekkomalleista lyhyempiä tunikaversioita, sillä ne ovat loppujen lopuksi käyttökelpoisempia ympäri vuoden, ainakin minulla. Tämä malli on kaunis kyllä mekkonakin :)!

    VastaaPoista