lauantai 9. maaliskuuta 2019

Ompele itse treenikassi


Tilava treenikassi - ohjeet ja toteutus






Minulta kysyttiin, osaisinko ommella tilavan treenikassin salilla käyntiä varten, ja minähän tartun aina haasteisiin mielelläni! Tein kaavat laukkua varten ja pari harjoitteluversiota, jotka osoittivat, että malli on ihan toteutuskelpoinen. Ohessa on mallipiirustus ja laukun ompelun työvaiheet.

Toiveena oli joku erittäin iloinen kangas ja toiselle joku musta ja vahva kangas. Vaikeutena oli valita ihanien kankaiden välillä:




Helsingin käsityömessujen tuliaisina toin paljon kankaita, esimerkiksi ylläolevan kanvaskankaan. Alempi on Marimekon outletin pakanpään löytö: kangas on erittäin tukevaa kanvasta. Se sitten valikoitui ensimmäiseen versiooni. Joku ohuempi kangas olisi näin jälkikäteen ajateltuna ollut viisaampi valinta - paksua kangasta piti työntää välillä neulan alla ihan hartiavoimin. 

Toista kassia varten hain Eurokankaasta puolimattaa keinonahkaa, joka olikin ompeluvaiheessa paljon helpompaa käsitellä. Vuoria varten ostin myös Eurokankaasta ohutta teknistä sadekangasta.




Suunnitelman mallipiirustus




Yllä on havainnepiirustus, jossa suunnittelin, millaisista osista teen kokonaisuuden. Piirustus ei ole mittakaavassa. Pyrin tekemään mahdollisimman yksinkertaisen peruskaavan, jota voi varioida halutessaan. Minun ompelemassani versiossa on seuraavat osat:


  • Pohjaosa 52 cm x 30 cm + samankokoinen pohjan vuori (esim. ohuesta sadekankaasta).
  • Päälyosa 52 cm x 32 cm, leikataan pituussuunnassa kahteen osaan kuvan mukaisesti (vetoketjusaumanvara).
  • Sivukappaleet 2 kpl 52 cm x 25 cm - merkkaa kaavaan hihnan kohdat piirustuksen mukaan: hihnan leveys on 3 cm, sivuihin jää 15 cm, kahvojen keskelle 16 cm.
  • Päätykappaleet 2 kpl 25 x 30 cm + 2 kpl vuorikangas: jos haluat päätyihin vetoketjutaskut, leikkaa kuvan mukaisesti katkoviivan kohdalta kappaleet kahtia (yläreunasta 9 cm), siinä tapauksessa lisää päätykappaleiden päällimmäiseen osaan 3 cm saumanvarat (ei vuoriin).
  • Kantohihnoja 2 kpl 126 cm: käytin itse vahvaa 5,5 cm:n levyistä puuvillanauhaa kaksinkerroin.
  • Olkahihna 150 cm,  hihnojen vastakappleet 14 cm x 2, olkahihnojen kiinnityskappaleita x 2 ja stoppariosa x 1.
  • Sivutaskujen vetskareita 25 cm x 2, päällisen vetoketju vähintään 45 cm.
  • Pohjan vahvike, mitataan ompelun lopuksi sopivan kokoinen pala.
  • Nimikointikirjaimia, vetoketjun koristeellisia vetimiä.
Vaihdan ompelukoneeseen teräväkärkisen no. 100 vahvuisen neulan (kahden kassin ompelusssa minulla meni niitä kaksi). Aloitan ompelemalla kantokahvat. Taitan 5,5 cm levyisen kaitaleen kahtia ja ompelen kaksinkerroin kaitaleen ympäri.




Sen jälkeen kiinnitän hihnat molempiin sivukappaleisiin.




Kaitaleet ommellaan ihan alareunaan, mutta ei yläreunaan: jätä noin 2 cm kaistale päälyosan saumanvaraa varten.





Sen jälkeen ompelen päätykappaleiden vetoketjut paikalleen. Asetan kappaleiden ylä- ja alaosat päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ompelen reilun sentin etäisyydeltä noin 3 - 4 sentin verran reunaa kiinni: kannattaa tehdä taaksepäinommel, jotta kohta pysyy tukevasti kiinni (alla oleva kuva).




Avaa sen jälkeen saumat nurjalle puolelle ja neulaa tai silitä saumat taitokselle.




 Aseta vetoketju alassuin aukon kohdalle ja neulaa se kiinni saumanvaroihin. 






Ompele vetoketju paikalleen vetoketjupaininjalalla, kohdista vetoketjun reuna mahdollisimman lähelle aukon reunaa.




Ompele ketjun päädyt noin parin cm päästä reunasta (tee pari edestakaista ommelta).




Kun olet ommellut ketjun ympäri, lopputulos näyttää tältä:





Ompele päälyosan pitkä vetoketju samoin. Jos käytät lyhyempää vetoketjua kuin 45 cm mittaista, tee päätyompeleista pidemmät. Kun vetokeju on paikoillaan, tee päätyihin olkahihnan vastakappaleet. Leikkaa 5,5 cm:n levyisestä nauhasta 14 cm:n pituiset kappaleet, taita vastakkain ja ompele kappaleiden ympäri.







Sujauta yksinkertaiset helat kaitaleisiin. Kiinnitä ne reunasta vetokejun kohdalle päätyihin oikealle puolelle.





Jos haluat lisätä kappaleisiin nimikointikirjaimia, kuvia tai ihan mitä tahansa ommeltavia koristeita, ne on helpoin kiinnittää, kun kappaleet ovat vielä irrallaan toisistaan.









Ennen kappaleiden kiinnitystä ompelen pohjan ja sivujen vuorikankaat paikalleen. Laukun voi tietysti vuorittaa erikseen kokonaankin, mutta käyttämäni kankaat olivat niin paksuja, että en kaivannut erillistä vuoritusta. Päätykappaleissa vuori on tarpeellinen taskujen vuoksi, ja pohjassa vuori toimii myös taskuna koviketta varten. 

Käytin vuorikankaana ohutta, teknistä sadekangasta, jossa toinen puoli on muovitettu, toinen puoli kankainen. Kiinnitin vuorikankaat päätyihin ja pohjaan nurja vasten nurjaa (muovitettu puoli toimi vuorikankaan nurjana puolena).



Tee ennen pohjakappeleeseen liittämistä vuorikankaaseen käännös taskunsuuta varten, noin 2,5 cm:




Ompelen kappaleet kiinni ihan reunoista, jolloin kiinnityskohta jää saumanvaroihin. Pohjakappale näyttää tältä, kun vuori on siinä kiinni:




Kun kaikki kappaleet on työstetty erikseen, alan kiinnittää niitä toisiinsa ja koota kassia. Ompelen ensin reunakappaleet pohjaan oikea puoli vasten oikeaa. Kun molemmat pohja/sivusaumat on ommeltu, kanttaan tässä vaiheessa saumanvarat piiloon, jotta kassi on siistin näköinen sisäpuolelta ilman vuoriakin. Kiinitän puuvillaisen kanttinauhan ensin sauman toiselle puolelle vähän lähemmäksi reunaa kuin missä saumanvaran ommel kulkee: 



Saumaa voi kaventaa ja siistiä tarvittaessa tässä vaiheessa, kun nauha on kiinnitetty toiselle puolelle. Sen jälkeen ompelen kanttinauhan kiinni sauman toiselle puolelle. Huolittelen kassin kaikki sisäsaumat samalla tavoin. Päätykappaleiden huolittelu on kaikkein vaativin työvaihe, mutta kun ei kiirehdi, sekin onnistuu ihan hyvin.




Saumojen kanttaus tekee kassin sisäosasta huolitellun näköisen, kun missään ei näy risareunoja tai hapsottavia langanpäitä:





Kun kassi on ympäriinsä ommeltu ja kantattu, alkaa päätyosien kiinnitys. Neulaa päätykappale oikeat puolet vastakkain kiinni kassiosaan, varmista, että vetoketjutasku on varmasti oikein päin! Kohdista kulmat vasten kulmia, vedä ylimääräiset millit kulmien kohdalta yli.




Ompele kappale kiinni. Pyöristä kulmat ennen kanttinauhan kiinnitystä.




Kanttaa päätysaumat samalla tavoin ympäri kuin muutkin saumat. Tämä vaihe vaatii hidasta työstöä; itse leikkasin kulmien sivusaumojen kanttinauhoja viistoiksi, jotta niiden ylitse oli helpompi ommella. 



Ompele molemmat päädyt samalla tavoin. Tässä vaiheessa alkaakin olla miltei valmista!

Kun kassi on vielä sisäpuoli ulospäin, mittaa pohjan vahvikkeeksi sopivan kokoinen pala esim. vahvasta pahvista (ei kestä ehkä kovin pitkään kosteutta) tai ohuesta kovasta muovista. 




Itse käytin vahvikkeena vanhaa muovitettua kirjoituspöydän alustaa (kierrätys kunniaan!) Leikkasin palan ja vahvistin reunoja jesarilla. 



Sujauta vahvike pohjataskuun. Käännä sen jälkeen kassi vetokejuaukosta oikeinpäin. Tämä työvaihe näkyy sivun ensimmäisessä valokuvassa. Kassista puuttuu enää pitkä olkahihna.






Leikkaa 5,5 cm:n puuvillanauhasta 150 cm pitkä pala, käännä se kahtia ja ompele ympäri. Huolittele päädyt esimerkiksi tiheällä siksakilla tai huolittelevalla reunaompeleella. Sujauta hihnan pää toiseen vastakappaleeseen ja ompele kiinni hihnan nurjalle puolelle:






Pujottele hihna kiristyssolkeen, sen jälkeen toisen päädyn vastakappleeseen ja vielä uudelleen kirristyssolkeen kuvan osoittamalla tavalla (hiirellä piirretty nuoli vaappuu hieman :). Kiinnitä pää ompelemalla se hihnan nurjalle puolelle. Tarkista ennen kiinnitystä, että hihna ei ole kierteellä ja että se kulkee sujuvasti kiristysosan läpi.





Viimeistelin kassit lisäämällä vetoketjuun hieman blinblingiä; tarjolla on vaikka minkälaisia helposti kiinnitettäviä vetoketjun vetimiä!




Olen ihan tyyytyväinen kassien lopputulokseen, ja uskonpa, että tulevat omistajatkin ovat!






2 kommenttia:

  1. Onpa hyvät ohjeet ja hienot kassit !

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kuvien laatu voisi olla parempi, mutta kännykällä ei mahdottomia pysty sisävalossa:)!

    VastaaPoista