lauantai 25. maaliskuuta 2017

Palahaasteita ja vaativia saumoja

Tilasin Jyväskylän kangaskaupasta Kwik sew -mallistosta useammankin tunikamallin, ja ajattelin, että käytän kertyneitä hukkapaloja hyödyksi erilaisiin palasommitelmiin. Tämä tunikamalli näytti tilauskuvassa petollisen yksinkertaiselta ja kivalta kaartuvine paloineen. Kun sain kaavat kotiini, säikähdin hieman, kun näin palamosaiikin, josta tunika täytyisi lähteä koostamaan :).






Kaavoissa on kaksi versiota: toisessa on kolmeneljäsosapituiset hihat ja toisessa laskostuva kaulus. Helma koostuu hauskasti epäsymmetriseksi toisiaan kiertävistä paloista. Kaavoja piirtäessä ja niitä kankaalle siirtäessä täytyy kohdistamismerkit muistaa siirtää huolellisesti kaavoihin ja kankaisiin. Ilman niitä olisi todella vaikea miettiä, mihin kohtaan palat toisiinsa kiinnittyvätkään. 



Jotta sain palat pysymään jonkinlaisessa järjestyksessä ja hallinnassa, leikkasin ensin vain etuosan kappaleet. Kaavoissa on todella selkeät ja havainnolliset eri vaiheiden opastukset, ja paloista näkee eri sävyjen avulla, mitä väriä mihinkin palaan leikataan sekä kummin päin palat havaintokuvissa ovat (kankaan nurja ja oikea puoli ovat eri sävyissä). 

Kaikkein suurin työ siis itse asiassa olikin piirtämis- ja leikkuuvaihe, itse ompeleminen meni yllättävän helposti, kun esityöt oli tehty huolellisesti. Kaavoissa on mukana jo valmiiksi saumanvarat, joten koko 36 osoittautui aika paljon reilummaksi kuin mihin olen tottunut, ja minun piti sitten ottaa vielä sivusaumoista sekä hihoista senttejä reilusti pois. Mutta tykkään kyllä lopputuloksesta!




Väriltään tunikaan sopii hyvin tämä pehmeästä joustovelourista ommeltu kukonaskelkuvioinen tuubihuivi. Talven ankarimmat pakkaset alkavat olla jo takana, ja luokkahuoneisiin paistaa jo aurinko sen verran lämpimästi, että huivi jää varmaankin odottelemaan seuraavaa talvikautta. Suomen keväästä ei vain voi olla varma :).






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti