perjantai 6. tammikuuta 2017

Oivalluksia saumaamisesta


Olen ottanut haltuuni ompelukoneeni erilaisia käyttöominaisuuksia sekä harjoittelemalla tilkuille, mutta myös varioidessani erilaisten kaula-aukkojen ja saumojen huolittelua. 

Ompelen saumurilla kaulusresorin ensin kiinni nurjalle puolelle, käännän sitten resorin reunan saumanvarasilityksineen oikealle puolelle ja kiinnitän sen päälypuolelle kaksoisneulalla. Saumurisauma jää piiloon käänteen alle ja näkyviin jää vain siisti kaksoisneulan ommel. Käytän kahta eriväristä lankaa tarvittaessa: tässä esimerkissä petrolinsininen kehystää hieman resorin ulkopuolella ja tummansininen kulkee resorin reunan päällä.






















Koneeni on Viking Husgvarna Emerald 116, ja sen ominaisuuksiin kuuluu paininjalan puristuksen säätö päädyssä olevasta vivusta. Ohjeen mukaisesti vivun kärki osoittaa normaalissa ompelussa suoraan ylöspäin eli kolmoseen. Kun olen ommellut erilaisia trikoopaloja ja paneeleja yhteen, olen huomannut, että paininjalan säädöllä pystyn vaikuttamaan myös siihen, että saumat eivät ala aaltoilla. 

Normaalipuristuksessa trikoo tahtoo venyä paininjalan alla, vaikka en itse vetäisi kangasta mihinkään suuntaan. Hyvin usein kangas työntyy hieman ryppyyn neulan edessä. Kun laitan puristuksen kohtaan 1 eli kuvassa näkyvään suuntaan, (ohjeen mukaan tätä puristusta käytetään hyvin ohuille kankaille, kuten sifongille) tämän ansiosta trikoosaumojen huolittelu sujuu myös erittäin hyvin ilman kankaan kiristymistä. Säädän tikinpituudeksi päälytikkaukseen myös 2,5 - 3.



Tämän palapelitrikoomekkosen ompelin Ottobre Desing Woman -lehden  5/2015 mallilla An Ordinary Day. Muokkasin mallia hihattomaksi eli poistin hieman senttejä olkavarren pyöriöistä ja muunsin V-kaula-aukon pyöreäksi. Tämän kaavan piirtäminen on todellista aivojumppaa :)! Värikäs trikoopala on Znok Desingnin uutuuskangas Paint Trikoo.












Samalla palapelikaavalla toteutin myös seuraavan harmaan trikootunikan. Saumat huolittelin perusompelukoneen taso-ompeleella, joka on samalla jousto-ommel. Paininjalan puristus oli edelleen ykkösessä, joten saumausjäljestä tuli hyvin tasainen. Palat yhdistin toisiinsa ensin saumurilla, ja ennen taso-ommelta silitin kaikki saumat ja palat tasaiksi. Taskunsuiden resorien huolitteluun käytin samaa jousto-ommelta.















Kokosin palapeliin tällä kertaa siis myös pitkät hihat ja kaavaan kuuluvan taskun. Taskunsuihin ja pyöreäksi muotoilemaani kaula-aukkoon käytin raidallista trikooresoria poikittain. Tässä suunnassa resori ei jousta niin hyvin kuin pitkittäissuunnassa, mutta siitä tulee kiva harkkoefekti.




Alkuperäisessä kaavassa taskut ovat varmaankin ihan sopusuhtaisessa kohdassa suhteessa käsiin, mutta olen pienikokoinen, joten joudun muokkaamaan kaavaa aina hieman lyhyemmäksi. Tämän mallin taskut jäävät hieman liian alas suhteessa helmaan, ja ne ovat myös ihan pikkuisen pienet.








Tähän samaan saumatarinaan voisin liittää myös mukaan kuvauksen sivusaumaan upotettujen taskujen kiinnittämisestä. Ostin Löytö-Palasta erittäin hyvää silitettävää tukinauhaa, joka on leveydeltään noin puolitoista senttiä. Ihan tukinauhan sivussa kulkee muutaman millin levyinen puuvillatukinauha. 

Kun teen sivutaskut, huolittelen ensin sekä etu- että takakappaleiden reunat saumurilla. Silitän taskukohtiin etu- ja takakappaleisiin tukinauhaa nurjalle puolelle hieman pitemmän pätkän taskunsuiden merkkien yli (merkki näkyy ihan himmeän ruskeana kuvassa). 

Sen jälkeen ompelen kaikki neljä taskukappaletta kiinni etu- ja takakappaleisiin merkittyihin kohtiin noin sentin etäisyydeltä reunasta. 




Silitän saumanvarat taskupussien puolelle. Ompelen etu- ja takakappaleet olkasaumoista yhteen ja kiinnitän hihat hihapyöriöihin saumurilla. 

Sen jälkeen neulaan etu- ja takakappaleet kiinni toisiinsa nuppineuloin - asettelen huolellisesti taskuosat kohdalleen. Kiinnitän kainaloista myös saumat kohdalleen nuppineulalla, ja aloitan pitkän sivusauman ompelun hihansuusta kainaloon saakka saumurilla, ja ompelukoneella kainalosta helmaan taskupussien kautta. Etu- ja takakappaleiden reunat olen huolitellut saumurilla jo aiemmin, joten ompelen sivut yhteen hieman saumurin sauman vierestä.


Tässä Löytöpalan harmaata kukkatrikoota ja Noshin tunikamallin muunnos savupiippukauluksineen ja upotettuine sivutaskuineen. Kaulus ei mene kaksin kerroin kuten talvikukkapuserossa, koska kauluksessa on korkeutta vain 15 cm (30 cm pala). Trikoo on hyvin pehmeää, joten kaulus laskostuu kauniisti.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti