maanantai 5. joulukuuta 2016

Neulemateriaaleja ja kaavojen muuntelua


Työstän kaikkein mieluiten erilaisia trikoomateriaaleja, välikausivaatteiksi tukevaa trikoota tai interlockia ja kesävaatteisiin viskoositrikoota ja ohuempia materiaaleja. Trikoo käy materiaalina suurimpaan osaan arki-, työ ja liikuntavaatteista. Kokemuksen kautta syntyy käsitys, miten trikoota työstetään ja tuetaan, ja millaisiin käyttöihin minkäkinlainen laatu käy.



Väripaneelien ompelu trikoosta on erityisen haastavaa, koska elastisuuden vuoksi se joustaa kahteen suuntaan. Kun ompelen paneeleja yhteen, saumaan trikoon saumurilla ja ompelen päälypuolelle tukitikkauksen yleensä tummempaan materiaaliin, niin tikkaus ei välttämättä näy. Höyrysilitys poistaa  kankaan aaltoilun ja palauttaa kankaan ryhdin. 

Paloja joutuu silittämään kokoamisen aikana jopa kymmeniä kertoja. Venyvimpiin kohtiin käytän sauman alle piilotettavia tukinauhoja, mutta kaulukseen saa kätevän yksityiskohdan intianpuuvillanauhoista. Kun löytää vielä jonkin mukavasti kuvioidun nauhan, vaatteeseen tulee kivan näköinen huolittelulisä!






Tämä sininen tunika on muunnos Noshin tunikamallista. Muokkasin helmasta tasaisen ja lisäsin sivusaumoihin upotetut taskut. Etukappaleessa on neljä paneelia: kaksi pysty- ja kaksi vaakaraitaa.Takakappale on yhtenäinen ja samasta tummansinisestä trikoosta kuin vasen hiha ja etukappaleen ylempi vaakaraita. Oikean hihan alaosa on Peace-trikoota; se tuo kontrasta siniseen. Kaula-aukko on tummansinistä resoria.


Noshin kaavasta olen tehnyt myös alla vasemmalla olevan siksak-kuvioisen trikoopuseron, jossa on myös sivusaumoihin upotetut taskut: niistä en luopuisi! Kuvion kohdistaminen on vain yllättävän hankalaa, kun kohdistettavana on lisäksi etu- ja takakappaleen taskupalat. OIkeanpuoleinen perhosneuletunika on Ottobren Relaxed-malli; hihoihin vaihdoin myöhemmin mustasta trikoosta alaosat: siksak-raitainen neule oli liian raskas.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti