sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Kurkistus helmitaivaaseen ja ompelutöitä




Uusi käsityön aluevaltaukseni lähti liikkeelle hyvin viattomasta alusta. Hankin asuntovaunulomallemme värikästä matkalukemista sadepäivien varalle, ja ensimmäinen oli alla oleva teos Isoja koruja pienistä helmistä. Kirjan värikkäät, houkuttelevat kuvat ja yksinkertaiset, selkeät ohjeet saivat minut uskomaan, että ehkä osaan. Lomamatkan aikana kerrytin materiaaleja: ostin työkaluja, helmimaton, lankoja, lukkosettejä ja karamellitaivaan värisiä lasihelmiä, ja siitä se sitten lähti.


Aloittaminen ei ollut kuitenkaan ihan yksinkertaista. Luin ohjeet materiaalien käyttöön, metallin työstämiseen ja suunnitteluun moneen kertaan läpi, ennen kuin uskalsin kokeilla yksinkertaisia töitä. Niistä purin heti useammankin, mutta muutamissa töissä lankastoppareiden ja lukkojen kiinnitys onnistuivat jo kohtuullisesti. Ensimmäinen työ on tämä sininen avainketju, johon punotaan pieniä siemenhelmiä ja isompia helmiä spiraalin muotoon.


Tämän näyttävän mutta yksinkertaisen helminauhan ohjeet löytyvät linkistä http://fhcreations.blogspot.fi/2012/10/my-first-blog-serpentine-necklace.html?m=1


Tällä mutkattomalla ohjeella olen tehnyt jos useamman punontatyön, tummansinisistä lasihemistä ja helmiäisvalkoisesta avainkaulanauhan sekä värikkäistä lasihemistä ja mustista siemenhelmistä pitkän oopperahelminauhan.






Ihan ensimmäinen kaulakoru, jonka kanssa tuskailin solmustopparin ja lukon kiinnittämistä liukkaaseen nyöriin, oli tämä monivärinen ketju, jonka väri-iloittelua rauhoitin valkoisilla välihelmillä ja siemenhelmillä. Tällainen pikkutarkka näpertely vaatii aikamoista kärsivällisyyttä :), ja mikä tärkeämpää, oikeanlaiset työkalut. Rautakaupasta kävin hankkimassa kokoelman erilaisia pihtejä.






Tämän seuraavan työn kohdalla opettelin korupiikin käytön ja ripustamisen tekniikat sekä hopealankakehyksen pakottamisen karkaisemalla helmen ympärille. 




Helmien rytmittämisessä minulla riittää vielä paljon, paljon töitä, mutta luultavasti paljon myös iloa ja huvia!

Alkukesästä ompelin kesäisiä juttuja, kuten rantakasseja. Vaaleansiniset ja turkoosit värit ovat välimerellisiä, ja sisäpuolelle piilotettu vetoketjutasku on rannalla tarpeellinen. 










Tällä kaavalla ompelemani T-paidat ovat suosikkejani, malli on yksi toimivimmista, ja vieolettipohjainen kukkakangas on ihanan pehmeää ja ohutta trikoota.


T-paitakelejä on tälle kesälle onneksi ollut, vaikka ompelinkin niitä etukäteen :). Pehmeässä luomutrikoossa on kesäiset värit.


 Ompputrikoo on pirteä.


 Ja Jemma-kuosissa on kivaa graafisuutta.


Tämä paloista koottu tunika on itse suunnittelemani. Helmassa on lukuisia pystyraitoja erivärisistä trikoista, ja kokonaisuus oli muutenkin haastava palapeli; lopputulos on ihan pirteä.


Leena Rengon Hauki-kuosista tuli hieno pitkähihainen tunika Suuren käsityölehden kesäkuun numeron kaavalla. Kainalon alla on muotolaskoksessa kiva rypytysyksityiskohta.




Tämä mustavalkoinen mekko oli aika haastava etu- ja takakappaleiden siksak-kuvion vuoksi - terävä kolmion kärki on vaikea istuttaa siististi.


Kuohu-kuosisesta gollegesta tuli napakat trikoohousut kesälenkkien vauhdittajiksi :)!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti